Zwenkwiel

Een zwenkwiel kan zwenken. Door het gebruik van zwenkwielen kan er dus gestuurd worden met de toepassing, zoals een meubel of een karretje. Zwenkwielen zijn te gebruiken in combinatie met bokwielen.

Gebruik het filter aan de rechterkant van deze pagina om een selectie te maken van de zwenkwielen. Zo vind je makkelijk het zwenkwiel dat voldoet aan de eisen van de toepassing. Filter bijvoorbeeld op het diameter van het wiel, het materiaal van de gaffel of het draagvermogen van het wiel zodat je zeker weet dat het wiel geschikt is om het gewicht van de toepassing te kunnen dragen. Meer lezen

Resultaat 1–24 van de 724 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–24 van de 724 resultaten wordt getoond

Wat is een zwenkwiel?

Een  zwenkwiel is een wiel dat kan zwenken. Het heeft dus een as waar het wiel omheen kan draaien. Ideaal dus als er gestuurd moet kunnen worden! Zwenkwielen zijn er geremd en ongeremd. Ze worden door middel van een bevestigingsplaat, een bout of een pen bevestigd.

Wat is een zwenkwiel?

Meestal worden er vier wielen gebruikt onder een toepassing zoals een een kastje of een stoel. Als er vier zwenkwielen geplaatst worden, kan dit kastje of deze stoel heel eenvoudig alle kanten op verplaatst worden. Soms kan dit vervelend zijn, als er bijvoorbeeld een grotere afstand afgelegd moet worden. Bij het gebruik van vier zwenkwielen is het moeilijk om in een rechte lijn te rijden. In dat geval kan er beter twee zwenkwielen in combinatie met twee vaste wielen (bokwielen) gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan een auto. Wil je weten hoe bokwielen samenwerken met zwenkwielen? Gebruik dan onze keuzehulp om het uit te proberen. Zwenkwielen zijn er met rem (geremd) en ze zijn er zonder rem (ongeremd).

Welke soorten zwenkwielen zijn er?

Er zijn veel verschillende zwenkwielen voor veel verschillende toepassingen. Er zijn zoveel soorten en maten dat u het gevoel kunt krijgen dat u nooit het juiste zwenkwiel zult vinden. Heeft u vragen over welk zwenkwiel u nodig hebt? Vraag het dan aan één van onze specialisten. Een aantal soorten zwenkwielen zal hier kort besproken worden.

Zwenkwielen met kogellager, rollager en glijlager

Het lager vertelt iets over hoe soepel het wiel rolt. Een kogellager heeft de laagste weerstand en zal dus het soepelste rollen. De rolweerstand van een rollager zal iets hoger zijn. Die van een glijlager is het hoogste. Bij weinig belasting zal dit verschil amper gemerkt worden. Bij een hoge belasting is dit echter goed te merken. Wielen met een glijlager hebben de hoogste weerstand, maar hebben weer het voordeel dat ze goedkoper zijn en dat ze in erg veel (zure, natte, vieze) omgevingen ingezet kunnen worden.

RVS zwenkwielen

Zwenkwielen van RVS zullen niet roesten en zijn daardoor goed in te zetten voor gebruik buiten en in omgevingen waar agressieve middelen gebruikt worden. De RVS zwenkwielen hebben zowel een gaffel als een lager van RVS. Alle zwenkwielen van RVS kunt u hier vinden. U kunt op die pagina verder filteren waarop u wilt om tot de goede keuze te komen.

Zwenkwielen met luchtband

Zwenkwielen met luchtband zijn erg goed te gebruiken bij oneffenheden, zoals stoepranden, of bij een zacht ondergrond, zoals gras. Ze hebben een groot rolcomfort. De zwenkwielen met een anti-lek band (PU loopvlak) kunt u hier vinden. Het voordeel daarvan is dat ze een groot rolcomfort hebben, maar ook niet lek kunnen gaan.

Welke loopvlak voor het zwenkwiel heb ik nodig?

Het loopvlak van een wiel is hetgeen dat contact maakt met bodem/grond. De volgende opties zijn er:

  • Elastisch rubber (blijvend elastisch, bestand tegen temperatuurschommelingen en vervuiling)
  • PA, Polyamide, ook bekend als Nylon (breekvrij, taai, slijtvast, weinig demping)
  • PU, Polyurethaan (hoge draagkracht, slijtvast, dempend, geschikt voor kwetsbare vloeren)
  • PP, Polypropyleen/Polypropeen (bestand tegen chemicaliën en krassen, hard, weinig demping)
  • Rubber (zacht, veel demping, water- en zoutbestending)
  • TPE, Thermoplastisch elastomeer, ook bekend als synthetische rubber (dempend, geschikt voor kwetsbare vloeren, niet hittebestendig)
  • Verchroomd, geschikt voor op vloerbedekking

Welk zwenkwieltje moet ik hebben?

Dit hangt af van de toepassing. Zijn ze voor binnen of buiten? Wat moeten ze kunnen dragen? Op onze FAQ pagina vindt u antwoord op al uw vragen om het geschikte zwenkwieltje te vinden. Of vraag het aan één van onze specialisten.

Als vuistregel voor de benodigde draagkracht kunt u het volgende gebruiken. Bij een toepassing waaronder vier zwenkwielen moeten komen, moet u het te dragen gewicht delen door drie. Niet altijd zullen alle vier de wielen namelijk tegelijk de grond raken. Meer over de benodigde draagkracht vindt u hier.

Welke zwenkwielen zijn geschikt voor buiten?

Dat hangt van het materiaal af en waar ze voor gebruikt worden. Contacteer onze klantenservice voor gepast advies. Uiteraard zijn RVS zwenkwielen het meest geschikt voor gebruik buiten. Daar hang echter ook een prijskaartje aan. De gaffels van de stalen zwenkwielen zijn gegalvaniseerd. Die kunnen dus ook wel tegen wat vocht. Als de wielen enigszins beschut zijn voor de elementen, kunt u ook gerust staal kiezen. Als loopvlak voldoet (elastisch) rubber of PU goed buiten. Deze wielen rollen gedempt en kunnen wel tegen een stootje. Bij grotere oneffenheden (zoals stoepranden of grindtegels) zijn grotere wielen aan te raden. Die kunnen namelijk eenvoudiger oneffenheden overbruggen.

Hier leest u meer over welke zwenkwielen er geschikt zijn voor buiten.

Wat is het verschil tussen zwenkwielen en bokwielen?

Met een zwenkwiel kan gestuurd worden, met een bokwiel niet. Dat is het grootste verschil. Een combinatie van zwenkwielen en bokwielen is ook goed mogelijk. Ook dan kan er gestuurd worden. Bokwielen zorgen voor meer stabiliteit. Als er alleen zwenkwielen gebruikt wordt, is het lastig om in één lijn te lopen. Wilt u weten hoe zwenkwielen in combinatie met bokwielen functioneren? Simuleer het dan met onze simulator. U kunt op deze pagina meer informatie krijgen over het verschil tussen zwenkwielen en bokwielen.

Zijn er ook zwenkwielen met een rem?

Jazeker, er zijn ook zwenkwielen met een rem. Er zijn zwenkwielen met een wielrem, zodat het rollen van het wiel geremd wordt. Er zijn ook zwenkwielen met een dubbele rem. In dit geval wordt het rollen geremd, maar het zwenken ook. Een nalooprem is een rem waarbij het rem “achternaloopt” als u tegen de toepassing duwt. Dat is handig, want dan kunt u eenvoudig met uw voet de rem bedienen. In sommige gevallen is een voorlooprem handiger. Bij een voorlooprem zit de rem aan de andere kant van het wiel. U leest meer over zwenkwielen met een rem op deze pagina.

Waarom een zwenkwiel kopen bij Rollers.nl?

Ook bij plaatselijke bouwmarkten en winkels zijn zwenkwielen te koop. Denk bijvoorbeeld aan Praxis, Hornbach, Gamma, Karwei, Lidl en Action. De wielen bij Rollers.nl zijn over het algemeen van een hogere kwaliteit en de prijs is vaak gelijk of zelfs lager. Rollers heeft een grote voorraad tot zijn beschikking, waardoor de prijzen gedrukt kunnen worden en de levertijd 1-3 dagen is.