Wat is het verschil tussen een bokwiel en een zwenkwiel?

Het enige echte verschil tussen een bokwiel en een zwenkwiel is dat een zwenkwiel kan zwenken en een bokwiel niet.

verschil bokwiel zwenkwiel

Een zwenkwiel kan om een as draaien zoals de wielen van een bureaustoel, die feitelijk ook zwenkwielen zijn. Het voordeel daarvan is dat je kunt sturen. Een bokwiel kan alleen vooruit en achteruit. Dat kun soms handig zijn, maar soms ook niet. Zwenkwielen en bokwielen kunnen door elkaar heen gebruikt worden en elke combinatie heeft zijn eigen functie.

Hoe kunnen zwenkwielen en/of bokwielen gebruikt worden?

  • 4 bokwielen. De toepassing kan alleen naar voren en naar achteren gereden worden. Sturen is niet mogelijk.
  • 3 bokwielen en 1 zwenkwiel. De zwenkwiel wordt geblokkeerd, omdat de andere wielen niet kunnen zwenken. Sturen is dus nog steeds niet mogelijk.
  • 2 bokwielen en 2 zwenkwielen. Een veel gebruikte combinatie. Denk aan winkelwagentjes in een supermarkt. De kar kan makkelijk sturen (mits je aan de kant van de 2 bokwielen staat), maar je kunt met de kar ook makkelijk een rechte lijn rijden.
  • 1 bokwiel en 3 zwenkwielen. Dit komt eigenlijk zelden voor.
  • 4 zwenkwielen. Denk aan een karretje dat vaak gebruikt wordt bij een verhuizing (ook wel “hondje” genoemd). Het voordeel is dat je het karretje aan alle kanten kunt sturen. Het maakt dus niet uit aan welke kant je van het karretje staat. Een nadeel is dat het karretje lastig te verrijden is en behoorlijk “zwabbert”.

Keuzehulp

Met behulp van onze keuzekulp kan eenvoudig gesimuleerd worden wat er precies gebeurd bij verschillende combinaties van zwenkwielen met bokwielen. Ook helpt de keuzehulp bij het bepalen van de geschikte wielen voor uw toepassing.

Andere voorbeelden van gebruik zwenkwielen en bokwielen

Dit zijn allemaal voorbeelden bij gebruik van 4 wielen, maar het geeft een gevoel van wat het verschil tussen zwenk- en bokwielen en het gebruik ervan. Soms wordt er ook gekozen om 6 wielen te kiezen voor meer stabiliteit/stevigheid. Meestal zijn de middelste 2 wielen bokwielen en de buitenste 4 wielen zwenkwielen. De toepassing zal dan niet zwabberen en er kan aan beide kanten gestuurd worden. Enkel 3 zwenkwielen onder een toepassing is ook een optie. Sturen is dan heel eenvoudig, maar stabiel is het niet. Het is dus alleen handig als er weinig gewicht op gedragen hoeft te worden.

Hebben bokwielen en zwenkwielen een rem?

Zwenkwielen kunnen een rem hebben, bokwielen niet. Zwenkwielen met rem zijn bij ons eenvoudig te filteren met onze filter. Meer informatie over de werking van de verschillende types rem voor een zwenkwiel vindt u hier.

Wat voor bokwielen en zwenkwielen zijn er?

Zowel bokwielen als zwenkwielen bestaan er in verschillende maten. Van kleine verfijnde wieltjes tot grote wielen met luchtbanden. Ze zijn er zowel van rvs als van staal. Ook het loopvlak kan uit verschillende materialen bestaan. Voor elk soort vloer is er weer een ander soort loopvlak geschikt. De lagers kunnen ook verschillend zijn. De lager van een wiel zegt iets over het rolcomfort en het draagvermogen van een bok- of zwenkwiel. Maak weer gebruik van ons filter om de verschillende wielen te vinden.

Bestaan er ook losse wielen als vervanging?

De losse wielen van een bokwiel of zwenkwielen kunnen vervangen worden, als alleen het wiel aan vervanging toe is en de zogenaamde gaffel nog in orde is. De lossen wielen zijn weer eenvoudig te filteren op materialen en afmetingen.

Mocht u nog twijfelen, dan kunt u altijd contact opnemen bij ons voor advies. Wij zijn op werkdagen van 09:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar op +31 (0)85-4010401. Of stuur een e-mail naar [email protected]