Veelgestelde vragen

Wat is een bokwiel?

Een bokwiel is een vaststaand wiel dat bewegingen in één richting kan uitvoeren. Het gaffel (ook wel bok genoemd) draait niet mee en het wieltje kan enkel vooruit of achteruit rijden. Een bokwiel kan niet zwenken, zoals een zwenkwiel.

Een voorbeeld van een bokwiel is hier te zien:

wat is een bokwiel

Wat is een zwenkwiel?

Een zwenkwiel is een wiel dat kan zwenken. Dat betekent dat het wiel kan draaien zoals bijvoorbeeld wielen onder een bureaustoel. Er kan dan dus makkelijk gestuurd worden. Een voorbeeld van een zwenkwiel is hier te zien:

Wat is een zwenkwiel

Een zwenkwiel heeft, omdat het kan zwenken, een “uitslag”. Dit zegt iets over hoe ver een wiel kan zwenken. De uitslag is de afstand tussen het draaipunt van het wiel en het zwenkpunt van het wiel:

Uitslag zwenkwiel

Alle zwenkwielen die we verkopen via de webshop zijn hier te vinden.

Wat voor remmen zijn er voor zwenkwielen en wat is het verschil?

Deze remtypes zijn er te kiezen voor zwenkwielen:

  • Dubbele rem, naloop
  • Dubbele rem, voorloop
  • Wielrem

Een wielrem zorgt ervoor dat een zwenkwiel wel kan zwenken, alleen niet rollen. Een dubbele rem zorgt ervoor dat een wiel zowel niet kan rollen als niet zwenken. Het verschil tussen naloop en voorloop is hieronder te zien:

Verschil naloop- en voorlooprem

Bij een nalooprem zit de rem aan de achterkant als je de toepassing met zwenkwiel naar voren duwt. Bij een voorlooprem zit de rem dan aan de voorkant. Het is dus maar de vraag wat het handigste is. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een nalooprem, want meestal kun je dan beter bij de rem.

Welke wielen zijn geschikt voor buiten?

Buiten is de ondergrond vaak wat meer oneffen dan binnen en bovendien minder gevoelig. Buiten liggen meestal tegels in plaats van dure parket of zacht hout. Daar kan kan rekening mee gehouden worden als er wielen voor buiten gekocht worden. We geven u een paar tips voor als u wielen voor buiten wilt aanschaffen.

Loopvlak wielen

Vaak volstaat (elastisch) rubber. Die hebben een dempende werking en kunnen oneffenheden goed opvangen. Dat rubber een beetje kan ruiken is te verwaarlozen buiten. Ook kan voor TPE of PU gekozen worden. Die zijn meer slijtvast dan rubber en gaan dus langer mee. Rubber kan door zonlicht na verloop van tijd scheurtjes vertonen. Bij TPE en PU zal dat niet gebeuren.

Als er bijvoorbeeld over gras, zand of grind gereden moet worden, dan raden we aan om luchtbanden te gebruiken. Een luchtband zakt niet zo snel weg op een zachte ondergrond. Dit zijn de wielen die we aanbieden met een (rubberen) luchtband:
Zwenkwielen met luchtband
Bokwielen met luchtband

Grootte diameter

Aangezien de ondergrond buiten wat oneffen kan zijn, moet er niet een te kleine diameter gekozen worden. Hoe groter de diameter, hoe meer rijcomfort. Hoe groter de diameter, hoe makkelijker oneffenheden namelijk opgevangen kunnen worden.

Materiaal gaffel/wiel

RVS heeft de eigenschap dat het niet gaat roesten. Voor buitengebruik is dat dus wel ideaal. Ook kunststof zal niet gaan roesten uiteraard. Als (een beetje) roest geen probleem zal zijn, dan kan ook prima voor staal gekozen worden. Zeker als de wielen niet blootgesteld worden aan de elementen.

Wat voor loopvlak heb ik nodig?

Het loopvlak is dat gedeelte van het wiel dat de grond/bodem raakt.

loopvlak wiel

De volgende materialen voor loopvlak zijn mogelijk:

  • Elastisch rubber (blijvend elastisch, bestand tegen temperatuurschommelingen en vervuiling)
  • PA, Polyamide, ook bekend als Nylon (breekvrij, taai, slijtvast, weinig demping)
  • PU, Polyurethaan (hoge draagkracht, slijtvast, dempend, geschikt voor kwetsbare vloeren)
  • PP, Polypropyleen/Polypropeen (bestand tegen chemicaliën en krassen, hard, weinig demping)
  • Rubber (zacht, veel demping, water- en zoutbestending)
  • TPE, Thermoplastisch elastomeer, ook bekend als synthetische rubber (dempend, geschikt voor kwetsbare vloeren, niet hittebestendig)
  • Verchroomd, geschikt voor op vloerbedekkingen.

Het hangt dus af van de bodem waarop het wiel “loopt”, van de omgeving waarin het wiel gebruik wordt en van andere wensen, wat voor loopvlak er gekozen moet worden.

Een vuistregel is: harde wielen op zachte vloeren en zachte wielen op harde vloeren. TPE en vooral PU zijn geschikt voor kwetsbare vloeren, zoals hout, aangezien ze geen krassen maken en geen strepen achterlaten. Het materiaal is vrij zacht, waardoor het verrijden comfortabel is en weinig geluid maakt. PA en PP zijn vrij harde materialen en weer meer geschikt voor bijvoorbeeld (hoogpolige) tapijten.

Wat is een expander?

Door middel van een expander kan een bout in een ronde of vierkante buis gedraaid worden. Een wiel met een boutgat kan dan, door middel van deze bout, bevestigd worden aan die buis.

Wat is een expander
Expander

De expanders die wij in de shop verkopen zijn hier te vinden.

Wat is het verschil tussen een bokwiel en een zwenkwiel?

Het enige echte verschil tussen een bokwiel en een zwenkwiel is dat een zwenkwiel kan zwenken en een bokwiel niet.

verschil bokwiel zwenkwiel

Een zwenkwiel kan om een as draaien zoals de wielen van een bureaustoel, die feitelijk ook zwenkwielen zijn. Het voordeel daarvan is dat je kunt sturen. Een bokwiel kan alleen vooruit en achteruit. Dat kun soms handig zijn, maar soms ook niet. Zwenkwielen en bokwielen kunnen door elkaar heen gebruikt worden en elke combinatie heeft zijn eigen functie.

Hoe kunnen zwenkwielen en/of bokwielen gebruikt worden?

  • 4 bokwielen. De toepassing kan alleen naar voren en naar achteren gereden worden. Sturen is niet mogelijk.
  • 3 bokwielen en 1 zwenkwiel. De zwenkwiel wordt geblokkeerd, omdat de andere wielen niet kunnen zwenken. Sturen is dus nog steeds niet mogelijk.
  • 2 bokwielen en 2 zwenkwielen. Een veel gebruikte combinatie. Denk aan winkelwagentjes in een supermarkt. De kar kan makkelijk sturen (mits je aan de kant van de 2 bokwielen staat), maar je kunt met de kar ook makkelijk een rechte lijn rijden.
  • 1 bokwiel en 3 zwenkwielen. Dit komt eigenlijk zelden voor.
  • 4 zwenkwielen. Denk aan een karretje dat vaak gebruikt wordt bij een verhuizing (ook wel “hondje” genoemd). Het voordeel is dat je het karretje aan alle kanten kunt sturen. Het maakt dus niet uit aan welke kant je van het karretje staat. Een nadeel is dat het karretje lastig te verrijden is en behoorlijk “zwabbert”.

Keuzehulp

Met behulp van onze keuzehulp kan eenvoudig gesimuleerd worden wat er precies gebeurd bij verschillende combinaties van zwenkwielen met bokwielen. Ook helpt de rekentool bij het bepalen van de geschikte wielen voor uw toepassing.

Andere voorbeelden van gebruik zwenkwielen en bokwielen

Dit zijn allemaal voorbeelden bij gebruik van 4 wielen, maar het geeft een gevoel van wat het verschil tussen zwenk- en bokwielen en het gebruik ervan. Soms wordt er ook gekozen om 6 wielen te kiezen voor meer stabiliteit/stevigheid. Meestal zijn de middelste 2 wielen bokwielen en de buitenste 4 wielen zwenkwielen. De toepassing zal dan niet zwabberen en er kan aan beide kanten gestuurd worden. Enkel 3 zwenkwielen onder een toepassing is ook een optie. Sturen is dan heel eenvoudig, maar stabiel is het niet. Het is dus alleen handig als er weinig gewicht op gedragen hoeft te worden.

Hebben bokwielen en zwenkwielen een rem?

Zwenkwielen kunnen een rem hebben, bokwielen niet. Zwenkwielen met rem zijn bij ons eenvoudig te filteren met onze filter. Meer informatie over de werking van de verschillende types rem voor een zwenkwiel vindt u hier.

Wat voor bokwielen en zwenkwielen zijn er?

Zowel bokwielen als zwenkwielen bestaan er in verschillende maten. Van kleine verfijnde wieltjes tot grote wielen met luchtbanden. Ze zijn er zowel van rvs als van staal. Ook het loopvlak kan uit verschillende materialen bestaan. Voor elk soort vloer is er weer een ander soort loopvlak geschikt. De lagers kunnen ook verschillend zijn. De lager van een wiel zegt iets over het rolcomfort en het draagvermogen van een bok- of zwenkwiel. Maak weer gebruik van ons filter om de verschillende wielen te vinden.

Bestaan er ook losse wielen als vervanging?

De losse wielen van een bokwiel of zwenkwielen kunnen vervangen worden, als alleen het wiel aan vervanging toe is en de zogenaamde gaffel nog in orde is. De lossen wielen zijn weer eenvoudig te filteren op materialen en afmetingen.

Mocht u nog twijfelen, dan kunt u altijd contact opnemen bij ons voor advies. Wij zijn op werkdagen van 09:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar op +31 (0)85-4010401. Of stuur een e-mail naar [email protected]

Wat moet de draagkracht zijn van mijn wielen?

Meestal worden er vier wielen geplaatst onder een bepaalde toepassing. Dat zorgt voor genoeg stabiliteit. Denk maar aan een auto. De meeste auto’s hebben ook vier wielen. Belangrijk is wel om te realiseren dat de totale kracht op drie wielen rust als u tegen de toepassing drukt. Als de toepassing 100kg weegt, dan moet elk wiel dus minstens 33,33kg kunnen dragen. Zoek in dit geval dus een wiel met een draagkracht van ongeveer 35kg of meer. Dan zit u altijd goed.

De volgende vuistregels gelden:

  • Bij 3 wielen wordt de toepassing door 3 wielen gedragen. Totale gewicht van de toepassing / 3 = Minimale draagkracht per wiel.
  • Bij 4 wielen wordt de toepassing door 3 wielen gedragen. Totale gewicht van de toepassing / 3 = Minimale draagkracht per wiel.
  • Bij 5 wielen wordt de toepassing door 3 wielen gedragen. Totale gewicht van de toepassing / 3 = Minimale draagkracht per wiel.
  • Bij 6 wielen wordt de toepassing door 4 wielen gedragen. Totale gewicht van de toepassing / 4 = Minimale draagkracht per wiel.

Kan ik geleverde wielen ruilen?

Ruilen is bij ons retourneren. U kunt dus de verkeerde wielen retourneren en los daarvan weer een nieuwe bestelling plaatsen. Als u de nieuwe bestelling op rekening doet, zal de creditfactuur met de nieuwe factuur verrekend worden. Als zowel de oude als de nieuwe bestelling al betaald is, zal het bedrag van de creditfactuur weer op dezelfde manier terugbetaald worden als waarmee betaald is. Het is bij retourneren (en dus ook bij ruilen) belangrijk dat de wielen nog als nieuw zijn. Bij beschadigingen of gebruikssporen kunnen wielen niet meer teruggenomen worden in de voorraad en is retourneren niet mogelijk.

Kan ik ook een gedeelte van een bestelling retourneren?

Retourneert u uw hele bestelling, dan krijgt u het hele aankoopbedrag terug.
Retourneert u een deel van uw bestelling, dan ontvangt u het aankoopbedrag van de geretourneerde producten. Indien nog niet betaald is, krijgt u een creditfactuur over dat bedrag.

Is retourneren gratis?

Retourneren is niet kosteloos. Binnen twee werkdagen na uw retouraanvraag ontvangt u van ons via de e-mail een retouretiket met retournummer en retouradres, waarmee u de goederen kunt retourneren. Dit etiket is ongefrankeerd. Retourneren is dus niet kosteloos.

Kan ik wielen retourneren?

Wij doen ons best u te helpen met het vinden van de juiste wielen. Mocht u toch wielen gekozen hebben die achteraf niet goed passen, dan bestaat er een mogelijkheid de wielen te retourneren. U kunt via Retourneren uw retour aanvragen en hier meer informatie over vinden.

Kan ik op rekening bestellen?

Of u nu een zakelijke aankoop doet of privé, bij ons kunt u op rekening bestellen als u een account heeft aangemaakt. U hoeft pas na 30 dagen te betalen. De bestelde goederen worden alvast verstuurd, dus u kunt eventueel eerst de goederen bekijken bij aankomst en voorzichtig testen alvorens u tot betalen overgaat. Als u op rekening bestelt, krijgt u de factuur via de mail op het moment dat de goederen verzonden zijn. In deze mail krijgt u ook een link waarmee u eenvoudig via bijvoorbeeld Ideal of PayPal kunt betalen. Via de bank overmaken is ook geen probleem.

“Op rekening” kunt u selecteren nadat u de goederen in het winkelwagentje hebt gedaan, uw gegevens hebt ingevuld, “Een account aanmaken?” heeft aangevinkt en een wachtwoord heeft aangemaakt. Als u al een account hebt, hoeft deze natuurlijk niet opnieuw aangemaakt te worden. Als u ingelogd bent, kunt u op rekening bestellen. Zorg er wel voor dat u binnen 30 dagen betaalt, anders wordt de optie “Op rekening” uitgeschakeld.

Kan ik ook via e-mail of telefonisch bestellen?

Telefonisch bestellen is niet mogelijk, aangezien we de bestellen graag schriftelijk willen hebben. Het werkt het prettigst als u gewoon via de webshop de bestelling plaatst. U kunt daar de gekozen producten in het winkelmandje doen en van daaruit de bestelling plaatsen. Hier kunt u ook kiezen hoe u direct online wilt betalen of anders op rekening wilt bestellen. De bestelling wordt dan meteen in gang gezet.

Via de e-mail bestellen is ook mogelijk. Zorg er dan voor dat alle benodigde gegevens in de e-mail aanwezig zijn. We zullen de bestelling dan zo spoedig mogelijk in behandeling nemen, in elk geval binnen één werkdag. U krijgt dan de factuur toegestuurd waarna u die kunt betalen.

Wat is de levertijd van mijn bestelling?

In principe liggen alle producten die wij via onze webshop aanbieden op voorraad en kunt u de producten binnen drie werkdagen verwachten.
Bij grotere aantallen is het raadzaam bij ons te informeren wat de levertijd is.
Verder kunt u tussentijds altijd informeren naar de status van uw bestelling door een e-mail te sturen naar [email protected].

Wat zijn de verzendkosten?

Kijk hiervoor op onze pagina Verzending.

Hoe kan ik bestellen en betalen?

Zie hiervoor onze pagina Bestellen en betalen.